TOP PLUSZ 2022.

A Faluház energetikai korszerűsítése Rigácson című, TOP_PLUSZ-2.1.1-21-VE1-2022-00006 kódjelű pályázati projekt célja a népszerű közösségi ház gazdaságosabb, fenntartható üzemeltetése. Magyarország Kormánya és az Európai Unió közös forrásából származó vissza nem térítendő 85 millió forintos támogatásból a hőtechnikai fejlesztéseken túl, hőszivattyús rendszer és napelemes rendszer is telepítésre kerül, amely beavatkozások inspirálók lehet a helyiek számára is. A tervek szerint a fejlesztés eredményeként a külsőleg és belsőleg is megújuló Faluház már 2024. május elejétől a településvezetés és a lakosság rendelkezésére fog állni.

Rigácson a Faluház a település motorja, szervere. Ebben az épületben található ugyanis a polgármesteri hivatal, az orvosi rendelő, a könyvtár és – a közösségi élet egyik legfontosabb színtereként – a színházterem is a nagyszínpaddal. A sokfunkciós Faluház energetikai korszerűsítése régi álma a településvezetésnek, ahol az épületben dolgozók komfortérzetének növelésén túl a napi ügyfélforgalom számára is az élhetőbb körülmények megteremtése a cél.

Az energetikai fejlesztés több területen is érinti a jelenleg rendkívül elavult gépészettel rendelkező és csak nagyon gazdaságtalanul üzemeltethető, felújítandó épületet. A beruházásnak köszönhetően megvalósul a homlokzati falak hőszigetelése, valamennyi kültéri nyílászárót lecserélik alacsony hőáteresztő képességű, háromrétegű üveggel szerelt ablakra, és extra födémszigetelést kap a padlás.

A Széchenyi Terv Plusz program keretében megvalósuló komplex energetikai fejlesztés egyik törekvése a környezettudatosság és a fenntarthatóság jegyében a helyben megtermelt energia bevonása, ezért a megújuló energiafelhasználás felé tett hatalmas lépés lesz a napelemes rendszerrel kiegészülő hőszivattyús rendszer telepítése, amely az épület hőellátását biztosítja majd, a különböző helyiségekben pedig lokálisan is szabályozhatóvá válik a belső hőmérséklet, ugyancsak a gazdaságossági szempontok szem előtt tartásával. Az európai uniós támogatásból jut az épület akadálymentesítésére is, és az önkormányzat elkötelezett a Helyi Egyenlőségi Programban elfogadott alapelvek érvényesítése mellett is.