JótéKonyha

A Szent Ferenc Misszió a Magyar Élelmiszerbank Egyesület partnerszervezete.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület non-profit szervezet. Célunk, hogy kapcsolatot teremtsünk az országunkban felhalmozódó élelmiszerfeleslegek és az arra rászorulók között. Elősegítjük az élelmiszerpazarlás és a nélkülözés csökkenését Magyarországon, hozzájárulva egyben az élelmiszerek megsemmisítése okozta környezetterhelés csökkentéséhez.

A Magyar Élelmiszerbank 2005 óta működik Magyarországon az Európai Élelmiszerbankok Szövetségének tagjaként.

Missziónk

Felkutatjuk és összegyűjtjük az élelmiszerfeleslegeket, hogy eljuttassuk azokat a rászorulókhoz, csökkentve ezáltal az élelmiszerpazarlást és a nélkülözést.

Víziónk

Elérjük, hogy az élelmiszerlánc szereplői a náluk képződött felesleget – Élelmiszerbankkal vagy nélküle – megsemmisítés helyett rászorulók élelmezésére fordítsák.

Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszerfelesleg keletkezik. Ha ezt a mennyiséget kamionokra raknánk, a sor Budapesttől Párizsig érne. Mindeközben Magyarországon sok ezer nélkülöző él, köztük több tízezer gyermek.

Mivel a rászorulók segélyezése mellett az élelmiszerek megmentésével a megsemmisítésük által felhasznált energiák és kibocsátott káros anyagok felhasználását, termelését is megelőzzük, tevékenységünkkel egyaránt szolgálunk szociális és környezetvédelmi célokat. Az Élelmiszerbank tehát egyszerre zöld- és segélyszervezet is.

A Szent Ferenc Misszió a Magyar Élelmiszerbank Egyesület partnerszervezeteként a sümegi járás területén végzi minden nap a szervezett élelmiszermentés és a rászorulóknak történő élelmiszerosztás feladatát.