Éves polgármesteri beszámolók

2020.

Településfejlesztés

Az önkormányzat a településfejlesztési terveinek megvalósítását elsősorban pályázati támogatásokból tudja finanszírozni. A testület minden számára elérhető pályázaton indul, és eddig minden benyújtott pályázaton nyert is. A Magyar Falu Program keretében 2019. novemberében területeink karbantartásához eszközök beszerzésére nyílt lehetőségünk, melynek során vásároltunk

 • önjáró fűnyírót, 3 db-ot
 • ágvágót
 • fűnyíró traktort
 • MTD fűnyírót
 • permetezőt
 • hóláncot
 • hótolót
 • íves rámpát
 • lombseprűt
 • magasgaz vágót, 3 db-ot
 • magasnyomású mosót
 • motorfűrészt
 • sövényvágót
 • utánfutót.

Ugyancsak a Magyar Falu Program támogatásával építettünk új járdát a Kossuth Lajos utca 30. sz. és 50. sz. között.

Elhatároztuk az úgynevezett öregek napközi otthona lebontását, ezzel együtt új faluközpont kialakítását. Az evangélikus templom melletti volt posta felújításához is kormánytámogatást nyertünk, ez lesz az új faluközpont meghatározó épülete, amit közösségi funkcióval látunk el. Megszereztük a buszmegálló mögötti füves magánterületet, ez a faluközpont játszótere lesz, összenyitva a háta mögötti önkormányzati telekkel, így végül egy egyhektáros park fogja a faluképet szépíteni.

Megszereztük a Kossuth u. 44-48.sz. alatti használaton kívüli magánterületeket is közösségi célra, ahol szintén park fogja díszíteni a települést. A területek tisztítását megkezdtük.

Megkezdtük az elhagyott, javarészt romos ingatlanok tulajdonviszonyainak rendezését. Sajnos sok olyan ház és telek van, ahol elmaradt hagyatéki eljárások miatt nem lehetett semmiféle fejlesztésbe, de még tereprendezésbe sem belefogni. A polgármesteri hivatal által kezdeményezett póthagyatéki eljárások eredményeként ezek az ingatlanok lassan ugyan, de felszabadulnak.

A temető és a focipálya között lévő, korábban a felszíni vízelvezetést szolgáló gyűjtő meder feltöltését megkezdtük, vigyázva a természetes vízfolyás útjának megtartására, hogy ott kiirtva a gazos területet, sportolásra alkalmas teret kapjunk.

Átrendeztük a polgármesteri hivatal irodáit és egyéb szobáit, a közfoglalkoztatott munkatársak fűtött tartózkodót kaptak, felújítottuk az irodákat, és új bútorokkal rendeztük be.

Közterületeinken 130 facsemetét ültettünk el mindhárom Rigácsra bejövő út mentén, a Petőfi utca szabad részein és a temető környékén.

Szociális intézkedések

2019. év telén 32 köbméter szociális tűzifa támogatás kiosztására volt lehetőségünk.

Karácsonyra élelmiszergyűjtést szerveztünk a sümegi Tesco áruházban, aminek eredményeként 443 kg tartós élelmiszert tudtunk a falu lakosainak kiosztani. Ugyancsak karácsonyra 2000 Forint készpénzzel tudtunk támogatni minden rigácsi lakost. A karácsonyi szociális intézkedések részeként alapítványi segítséggel jutottunk hozzá egy kamion svájci ruhaneműhöz. A több tonna ruhaadományhoz gyerekjátékok, biciklik, bútorok is rendelkezésünkre álltak, melyeket a leginkább rászorulóknak osztottunk ki. A nagymennyiségű ruha szétosztása több mint egy hónapot vett igénybe.

Településünkön működik a sümegi ferencesek által alapított Szent Ferenc Misszió Alapítvány, ami heti 3 napon ad élelmiszert a rászorulóknak, elsősorban a kisgyermekes családoknak. 2019. évben 13 tonna élelmiszert osztottunk ki 8 millió Forint értékben.

A képviselőtestület készpénz formájában rendkívüli települési támogatásokkal segítette a valóban rászoruló családokat Rigács szociális rendeletének értelmében. A részletes adatok nem nyilvánosak, de elmondható, hogy önkormányzatunk teljesen kimerítette az erre használható keretet.

Nagycsaládosoknak, fogyatékkal élő gyermeket nevelő családoknak és nyugdíjasoknak igénylés alapján nyaralást szerveztünk a kormány Erzsébet programjának terhére, az átlagosan százezer forint feletti nyaralásokat több család igénybe vette.

Több akcióval is igyekeztünk a családok életét megkönnyíteni:

 • Nőnapra sok-sok új fehérneműt, harisnyanadrágot, bokaharisnyát, zoknit és combfixet adtunk az asszonyoknak, valamint gyerekholmikat, benne harisnyát, harisnyanadrágot, kesztyűt, rugdalózót, ujjatlan, hosszú- és rövid ujjú kombidreszt, kiscipőt, gumicsizmát, kislány és kisfiú alsóneműt.
 • Anyák napján édességgel és egyéb élelmiszerekkel leptük meg az anyukákat és nagymamákat oly módon, hogy a gyerekek járták a települést és minden házban a hivatal által elkészített ajándékcsomagokat kiosztották.
 • Gyereknapot két részletben tartottunk, előbb csokivadászatra mentünk a határba, ahol elrejtettünk csokit és rágót, amit a gyerekeknek meg kellett keresni.
 • Gyereknapunk második felvonását a búcsú napjára szerveztük, amikor ismét csokoládéval kedveskedtünk a gyerekeknek.
 • Szociálpolitikánkról elmondható, hogy igyekszünk olyan formákat alkalmazni, ahol természetben és nem készpénzben kapják meg a támogatottak a támogatásokat, és ezen belül is kiemelt hangsúlyt fektetünk a gyerekek támogatására. Így hivatali időnk első évében összesen 1.577.000,- Forint értékű édességet adományoztunk a gyerekeinknek.
 • Július közepén tartós élelmiszerek kerültek kiosztásra a hivatalban félmillió Forint értékben, nevezetesen étolaj, konzerv, citromlé és ízesített zabkása. Minden rigácsi lakos egyenlő arányban részesült az adományból.
 • Iskolakezdésre csokit, kakaót, kakaóitalt osztottunk ki a gyerekeknek, továbbá a szülőknek tej, tészta és konzerv tartalmú csomagot, összesen 450 kilogrammot.
 • Iskolakezdésre a szülők pénzügyi támogatást kaptak, gyermekenként 8.000 Forintot.

Járványügyi intézkedések

A váratlanul elharapózott koronavírus fertőzések megelőzésére a kormányzati intézkedésekkel összhangban az önkormányzat Rigács minden lakosának segítséget nyújtott az élelembeszerzésben, az ételszállításban, a gyógyszerbeszerzésben és a halaszthatatlan hivatali ügyek intézésében. Ez azt jelentette, hogy a veszélyhelyzet idején a polgármesteri hivatal és a falugondnoki szolgálat mindenkinek elintézett minden olyan feladatát, amihez normál helyzetben el kellett volna hagyni az otthonát.

Az önkormányzat polgármesteri hatáskörben minden olyan családnak, ahol a járványveszély miatt elvesztették végleg, vagy ideiglenesen a kereső foglalkozásúak a munkájukat, pénzügyi támogatást nyújtott.

Felkészülve arra az esetre, ha a járvány újabb hulláma ismét gazdasági problémák elé állítja lakosainkat, nyáron kríziskészletet halmoztunk fel, nevezetesen 1500 orvosi maszkot és 1 tonna konzervet.

Kultúra, kiemelt ünnepek

Megújítottuk a falu ünnepeit. Húsvétkor újra feltámadási körmenetet szerveztünk, amit viszont az éppen tetőző járvány miatt nem lehetett megtartani, ezért a körmeneten a résztvevők az otthonaikat nem hagyták el, hanem a kapujukba kihelyezett sonka és kalács került megáldásra. Feltámadásra a falut feldíszítettük nemzeti színű zászlókkal. Annyi zászló lobog Rigácson, ahány család él itt.

Az eddig megszokott, egyébként a hagyományos falusi életformától idegen falunap intézményét megszűntettük és visszaállítottuk a templombúcsút. Mivel templomunkat elődeink Mária-ünnephez címezték, a búcsú időpontját is egy Mária-ünnepre, Sarlós Boldogasszony ünnepére tettük, azaz július 2-ra. Az idei évre meghirdetett 4 napos búcsú rendezvényeit a kialakult járványügyi veszélyhelyzet miatt jelentősen korlátozni kellett, így csak az ünnep vasárnapját tudtuk megrendezni, de a rövidített ünnep is tartalmazott kiemelkedő programokat:

 • utcakoncertet és zenés felvonulást biztosított a Sümegi Fúvós Zenekar;
 • kiállításra került a Szent Korona;
 • ünnepi szentmisét mutatott be dr. Székely János megyéspüspök;
 • az ünnep központi eseményeként díszpolgári címmel tüntettük ki jegyzőnk, a környékbeli polgármesterek és országgyűlési képviselőnk jelenlétében Tóth Józsefnét, aki így Rigács első díszpolgára lett;
 • főzőversenyt rendeztünk és megvendégeltünk minden látogatót, aki a búcsún részt vett;
 • a sportpályán felállított szabadtéri színpadon hagyományos cigányzenei előadást, verses színielőadást, operettelőadást és könnyűzenei koncertet rendeztünk.

Szent István ünnepére újra programba vettük a kenyérszentelést. A hősi emlékműnél egy rövid néptáncos előadás kíséretében plébánosunk megszentelte a falu kenyerét, és a jelenlévők által hozott kenyereket.

Visszaállítottuk a szüreti mulatság ünnepét. Szeptember végén díszes traktoros felvonulással, főzőversennyel, népzenei és könnyűzenei koncerttel köszöntöttük az őszt.

Természetesen a megszokott ünnepeinket sem hagytuk el. Megtartottuk a Mikulás-ünnepet, a Karácsonyt, a Farsangot, a Nőnapot, az Anyák napját, a Gyermeknapot és a Nyugdíjasok napját. Így tehát 2019-től Rigács Község Önkormányzata az állami ünnepeken kívül 9 ünnepet tart meg.

Néhány hónapos átmeneti időt követően újra foglalkoztatni tudtunk könyvtárost. A könyvtár heti 6 órában tart nyitva.

A közösségi élet fellendítésére és gyerekeink fejlesztésére 2020. őszétől felsőfokú végzettségű közművelődési szakembert foglalkoztatunk, akit beiskoláztunk a Nemzeti Művelődési Intézet szakirányú továbbképzésére. A művelődési ház rendszeres programokkal heti 12 órát tart majd nyitva, első lépésként néptánccsoportot alakítottunk 14 fő jelentkezésével.

Megkezdtük a falu lakosainak kulturális támogatását, a télen már jegyeket tudtunk biztosítani olyan budapesti koncertekre, melyekre fiataljaink a nagyon magas jegyárak miatt nem tudnának eljutni. A jegytámogatást a későbbiekben is tervezzük fenntartani, amikor a járványveszély elmúlásával ismét megnyitnak a nagy koncerttermek a fővárosban.

Közfoglalkoztatás

A közfoglalkoztatás lehetőségét a Belügyminisztérium biztosítja. Önkormányzatunk folyamatosan kérvényezi a legtöbb közfoglalkoztatási létszámkeretet, átlagosan 6 munkatárs felvételére van lehetőségünk, de volt, amikor 9 és volt, amikor 3 közmunkással lehetett számolni. Ugyanebből a keretből nyáron fel tudtuk venni méltányos fizetésért a 16. életévüket betöltött diákjainkat egy-egy hónapra.

Közfoglalkoztatottjainkat a település tisztántartását célzó munkálatokban foglalkoztatjuk, de igénybe vesszük a munkájukat a fejlesztési programokban is, ebben az évben dolgoztak a polgármesteri hivatal irodáinak belső felújításán és a járdaépítésen is.

Önkormányzati munka

Az önkormányzat ezévben is ellátta a kötelező feladatokat. Működtette a helyi és közös önkormányzati hivatalt, a háziorvosi szolgálatot, az orvosi ügyeletet, az óvodát, az iskolát, a családsegítőt. Újraalkottuk az önkormányzati működés minden szabályzatát.

Az interneten Rigács számára önálló weboldalt hoztunk létre rigacs.hu címen, ugyanígy facebook oldalt is. A weboldalon nyilvánossá tettük az önkormányzati rendeleteket, amelyek az újak mellett 3 évre visszamenően kereshetők. Elektronikus ügyintézési felületet is létrehoztunk, ahol az ügyfelek minden kérelmüket és ügyiratukat letölthetik az adóbevallástól a rendkívüli települési segélykérelemig. Az elektronikus ügyintézés lehetővé teszi, hogy a falu lakosai az otthonukból intézzék aktuális ügyeiket anélkül, hogy be kellene fáradniuk a hivatalba.

2021.

Településfejlesztés

Az önkormányzat településfejlesztési terveinek központi eleme a faluközpont kialakítása, melyhez pályázati támogatásokat nyert el, illetve felkészítette a költségvetését a beruházások megvalósításához. Ezzel párhuzamosan megkezdte az érintett területek előkészítését. Megvásároltunk 4 ingatlant, és megállapodtunk további 2 ingatlan megvásárlásáról. Az ingatlanokon lévő romos épületeket elbontottuk, és lehetőség szerint folyamatosan tisztítjuk a területeket a következő évre tervezett parkosításhoz. A faluközpontban az evangélikus templom mellett lévő öregek napközi otthonául szolgáló épületrészt elbontottuk, a megmaradó épületrészt megtisztítottuk az elöregedett vakolattól. A megmaradó épületrész felújításával 2022. tavasz végére egy új közösségi házat nyerünk, melyet ifjúsági klubként tervezünk üzemeltetni. Az ifjúsági klub és az evangélikus templom között egy park és sétány indul majd, aminek területén egy új játszótér is kialakításra kerül. A sétány a temetőhöz vezető utcába fog becsatlakozni, és a temető melletti vizesárok feltöltéséből születő autóparkolóig tart. Ezeknek a területeknek a tisztítása és előkészítése kötötte le a közfoglalkoztatottak munkaidejének döntő részét.

Szociális intézkedések

Az idei évben 29 erdei köbméter tűzifát tudtunk biztosítani a rászoruló családoknak, továbbá a területeink megtisztításából keletkező faanyagot tűzifaként a nyugdíjas családoknak kiosztottuk

Karácsonyra élelmiszergyűjtést szerveztünk a sümegi Tesco áruházban, aminek eredményeként közel 300 kg tartós élelmiszert tudtunk a falu lakosainak kiosztani. Ugyancsak karácsonyra 2000 Forint készpénzzel tudtunk támogatni minden rigácsi lakost. A karácsonyi szociális intézkedések részeként alapítványi segítséggel jutottunk hozzá idén egy kamion svájci ruhaneműhöz. A több tonna ruhaadományhoz gyerekjátékok és bútorok is rendelkezésünkre álltak, melyeket a leginkább rászorulóknak osztottunk ki. Emellett idén figyelmet fordítottunk arra is, hogy azoknak a családoknak, akiknek gondot okozott a karácsonyfa megvétele, a hivatal díjmentesen fát adományozott.

Településünkön működik a sümegi ferencesek által alapított Szent Ferenc Misszió Alapítvány, ami az idei évben is heti 3 napon ad élelmiszert a rászorulóknak, elsősorban a kisgyermekes családoknak. 2021. évben 12 tonna élelmiszert osztottunk ki 11 millió Forint értékben.

A képviselőtestület készpénz formájában rendkívüli települési támogatásokkal segítette a valóban rászoruló családokat Rigács szociális rendeletének értelmében. A részletes adatok nem nyilvánosak, de elmondható, hogy önkormányzatunk teljesen kimerítette az erre használható keretet.

Több akcióval is igyekeztünk a családok életét megkönnyíteni, az elmúlt évhez hasonlóan a különböző ünnepeken ajándékcsomagokkal, a gyermekeknek édességgel kedveskedtünk, iskolakezdésre és karácsonyra készpénzt juttattunk a lakosainknak.

Kultúra, kiemelt ünnepek

Az egész évet beárnyékoló járványügyi veszélyhelyzet a falu legnépesebb ünnepének, a búcsúnak is korlátokat szabott, azonban ebben az évben már jóval több programot tudtunk lebonyolítani, mint a 2020. évben.

 • utcakoncertet és zenés felvonulást biztosított a Sümegi Fúvós Zenekar;
 • ünnepi szentmisét mutatott be dr. Székely János megyéspüspök és dr. Beer Miklós nyugalmazott püspök;
 • a Magyar Pálos Rend szervezésében motoros zarándoklat érkezett Rigácsra a hazai motorosokon kívül Erdélyből és Lengyelországból;
 • előadást tartott dr. Barsi Balázs ferences atya;
 • kondérban főtt étellel megvendégeltünk minden látogatót, aki a búcsún részt vett;
 • a sportpályán felállított szabadtéri színpadon 12 koncertet rendeztünk hagyományos cigányzenei előadással, verses színielőadással és könnyűzenei fellépésekkel.

Gyermeknapunkon légvárak, ugráló várak, csúszdás várak, élő csocsó, rodeó bika, cukorkaágyú és trambulin szórakoztatták a gyerekeket.

Természetesen a megszokott ünnepeinket sem hagytuk el. Megtartottuk a Mikulás-ünnepet, a Karácsonyt, a Farsangot, a Nőnapot, az Anyák napját, a Gyermeknapot és a Nyugdíjasok napját. Szeptember végén traktoros felvonulással, főzéssel, és táncos esttel köszöntöttük az őszt.

Szent István ünnepére újra programba vettük a kenyérszentelést. A hősi emlékműnél egy rövid néptáncos előadás kíséretében plébánosunk megszentelte a falu kenyerét, és a jelenlévők által hozott kenyereket.

Közfoglalkoztatás

A közfoglalkoztatás lehetőségét a Belügyminisztérium biztosítja. Önkormányzatunk folyamatosan kérvényezi a legtöbb közfoglalkoztatási létszámkeretet, átlagosan 6 munkatárs felvételére volt lehetőségünk. Ugyanebből a keretből nyáron fel tudtuk venni méltányos fizetésért a 16. életévüket betöltött diákjainkat egy-egy hónapra.

Közfoglalkoztatottjainkat a település tisztántartását célzó munkálatokban foglalkoztatjuk, de igénybe vesszük a munkájukat a fejlesztési programokban is, ebben az évben többségében az épületbontásokon és a leendő park előkészítésén, a területek rendezésén dolgoztak.

Önkormányzati munka

Az önkormányzat ezévben is ellátta a kötelező feladatokat. Működtette a helyi és közös önkormányzati hivatalt, a háziorvosi szolgálatot, az orvosi ügyeletet, az óvodát, az iskolát, a családsegítőt.

A falugondnoki tevékenységet átszerveztük. A falubusz havonta csak egy héten át szállítja az ebédet, a többi héten a környező települések falugondnoki szolgálatai végzik ezt a munkát, így falugondnokunk a felszabaduló heteken minden idejét az idősebbek látogatásával, bevásárlással és betegszállítással tudja tölteni.

2022.

Településfejlesztés

Az önkormányzat a településfejlesztési terveinek megvalósítását elsősorban pályázati forrásokból tudja finanszírozni. A testület minden számára elérhető pályázaton indul, és eddig minden benyújtott pályázaton nyert is. A Magyar Falu Program keretében ez évben készült el a településközpont egyik meghatározó épülete, a közösségi ház, melyben helyet kapott a könyvtár. A régi iskolaépület lebontásával felszabadult területen trianoni emlékkereszt került felállításra, és egy terasz került kiképzésre árnyékoló pergolával.

Ugyancsak a Magyar Falu Program támogatásával építettünk új ravatalozót a temetőben. Az épületben mosdóhelyiség is épült, ami fagymentes időszakokban folyamatosan nyitva lesz, hiszen sok esetben távolról érkeznek hozzátartozók a temetőbe, és méltatlan volt az a helyzet, hogy nem volt nyilvános illemhely.

Szociális intézkedések

2021. év telén több mint 30 köbméter szociális tűzifa támogatás kiosztására volt lehetőségünk. Az önkormányzati utak mentén az elfajzott hajtásokat 2022. év telén a közfoglalkoztatottak segítségével kivágtuk, a hivatal udvarára beszállítottuk. A testület a fát tüzelőtámogatásként kiosztotta azon családoknak, akik nem tudtak részesülni a belügyminisztériumi szociális tűzifakeretből.

Településünkön működik a sümegi ferencesek által alapított Szent Ferenc Misszió Alapítvány, ami 2019 óta heti 3 napon ad élelmiszert a rászorulóknak, elsősorban a kisgyermekes családoknak. Évente átlagosan 15 tonna élelmiszer kerül kiosztásra. Ugyancsak az alapítványi gyűjtések eredményeként jutnak hozzá a családok édességhez, karácsonyi és húsvéti gyermekajándékokhoz.

A szociális intézkedések részeként alapítványi segítséggel jutottunk hozzá idén is egy kamion svájci ruhaneműhöz. A 14 tonnányi ruhaadományhoz gyerekjátékok, biciklik, bútorok is rendelkezésünkre álltak, melyeket a leginkább rászorulóknak osztottunk ki. A nagy mennyiségű ruha szétosztása több hónapot vett igénybe.

A képviselőtestület készpénz formájában rendkívüli települési támogatásokkal segítette a valóban rászoruló családokat Rigács szociális rendeletének értelmében. A részletes adatok nem nyilvánosak, de elmondható, hogy önkormányzatunk teljesen kimerítette az erre használható keretet.

Több akcióval is igyekeztünk a családok életét segíteni, színesíteni:

 • Januárban ingyenes kisképkezelői tanfolyamot szervezetünk, 15 rigácsi lakos tett sikeres vizsgát és nyert képzettséget igazoló bizonyítványt.
 • Világjárás címmel ismeretterjesztő sorozatot indítottunk, 2022. évben Algéria volt a vendégünk, ahol az algériai nagykövetség munkatársai kiállítással egybekötött estén mutatták be országukat és kínáltak meg helyben főzött nemzeti eledeleiket.
 • Megtartottuk ünnepeinket, idén kibővítettük a közösségi összejövetelek sorát tavaszváró családi nappal, mikor közös főzéssel és ebédeléssel, ismeretterjesztő előadásokkal vártuk a helybeli és elszármazott rigácsiakat.
 • Sikeresen lebonyolítottuk az országgyűlési választásokat.
 • Egészségnapot szerveztünk egész testet érintő állapotfelmérésre.
 • Focitábort szerveztünk a jánosházai sportklubhoz csatlakozva.
 • A Rigácsi Búcsú alkalmával szerveztük meg a gyermeknapot. Immár hagyomány, hogy meghívjuk a gyermeknapra a tapolcai és sümegi járásban élő állami gondozott gyerekeket. Minden gyerek (a mieink is) ajándékokat kap, fagyit, lángost, édességet, főtt ebédet, és természetesen a rendezvény minden programja ingyenes volt. Az idei búcsún bicikliversenyt hirdettünk Gógánfa és Rigács között. A focipályán légvárvarázs várta a gyerekeket: pókember légvár, csúszdás légvár, kastély légvár, pedálos retro fémautók, futóbiciklik (felnőtteknek is), fatörzs taxi, tollaslabda és strandröplabda, halászat, mókus dobáló, karika célba dobás, csirkepofozó, konzervdoboz dobáló zoknilabdával, vesszőkosár célba dobás rongylabdával, járműves és állatos fa puzzle. A nagysátorban zenés műsorok és koncertek szórakoztatták a résztvevőket, este pedig rockkoncert és diszkó.
 • Szociálpolitikánkról elmondható, hogy igyekszünk olyan formákat alkalmazni, ahol természetben és nem készpénzben kapják meg a támogatottak a támogatásokat, és ezen belül is kiemelt hangsúlyt fektetünk a gyerekek támogatására.
 • Iskolakezdésre a szülők pénzügyi támogatást kaptak, gyermekenként 8.000 Forintot.
 • A Szent István-napi budapesti tűzijátékra buszos kirándulást szerveztünk a rigácsiaknak.

Közfoglalkoztatás

A közfoglalkoztatás lehetőségét a Belügyminisztérium biztosítja. Önkormányzatunk folyamatosan kérvényezi a legtöbb közfoglalkoztatási létszámkeretet, átlagosan 6 munkatárs felvételére volt lehetőségünk, idén nyártól 2 közmunkással lehetett számolni. Ugyanebből a keretből nyáron fel tudtuk venni méltányos fizetésért a 16. életévüket betöltött diákjainkat egy-egy hónapra.

Közfoglalkoztatottjainkat a település tisztán tartását célzó munkálatokban foglalkoztatjuk, de igénybe vesszük a munkájukat a fejlesztési programokban is.

Önkormányzati munka

Az önkormányzat ez évben is ellátta a kötelező feladatokat. Működtette a helyi és közös önkormányzati hivatalt, a háziorvosi szolgálatot, az orvosi ügyeletet, az óvodát, az iskolát, a családsegítőt, védőnői szolgálatot, stb.